Wie zelf een popliedje wilt schrijven, hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In de popmuziek is het namelijk zo dat een liedje vaak een vaste structuur heeft, omdat dit fijn in het gehoor ligt. Het is wetenschappelijk onderzocht dat luisteraars een herkenbare structuur en zelfs akkoorden fijn vinden omdat dit een veilig gevoel geeft. Bovendien zorgt het ervoor dat luisteraars sneller aan een nieuw liedje wennen. Om zelf een liedje te schrijven hoef je zelfs geen instrument te bespelen. Maar hoe lukt het dan wel? Met deze tips kom je al een heel eind!
De structuur van een liedje
Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat de structuur van een popliedje dan precies is. Dat zit namelijk zo. Het liedje begint vrijwel altijd met een intro, waarin een melodie klinkt die zich door het gehele liedje (en vaak ook het refrein) herhaalt. Dit noemen ze ook wel de hook. Het zorgt ervoor dat een liedje zich sneller in je hoofd nestelt. Deze melodie kan zowel door een instrument als door zang al geïntroduceerd worden. Na het intro volgt een couplet, vaak wordt hier de ruimte aan de zang gegeven en wordt er met de songtekst een verhaal verteld. Dit bouwt zich op naar het refrein, waar uiteindelijk het moraal van het verhaal al onthuld wordt. Hier komt de hook dus weer naar voren, om het refrein zo catchy mogelijk te maken. Vaak volgt dan een herhaling van een tweede couplet (met dezelfde akkoorden als het eerste couplet) en het refrein, waarna een bridge (brug) volgt. In een bridge veranderen de akkoorden, en wordt het liedje qua tekst vaak extra dramatisch gemaakt. De bridge zorgt letterlijk voor een brug naar het laatste refrein, waarin alles uit de kast wordt getrokken om de spanning maximaal op te bouwen. In het laatste refrein komen vaak ook extra instrumenten en meerdere zangpartijen aan bod, dit wordt gedaan omdat de eerste twee refreinen al hetzelfde zijn. De structuur staat hieronder nog eens beschreven.
Intro
A – eerste couplet
B – refrein
A – tweede couplet
B – refrein
C – bridge
B – refrein/outro
Experimenteer erop los!
Het leuke aan popmuziek is dat alles mag. De structuur hierboven is slechts een voorbeeld van de meest voorkomende structuur, maar daar wordt ook nog vaak van afgeweken. Soms zijn liedjes net als een beekje, ze kabbelen rustig en vaak heb je dan niet eens door wat het verschil is tussen een couplet en refrein. Het belangrijkste is dat je je ei kwijt kunt in je liedje en dat je er zelf plezier aan beleeft het te schrijven en te spelen. Tegenwoordig kun je met apps en gratis software al een heel eind komen om zelf een liedje te schrijven en op te nemen.